Helg igen

Senaste veckan har gått som en raket, och nu är det helg igen. Och helg, det betyder innebandy!
Blir mycket LOIF nu men det är ju inga hemma matcher för varken Storvretas herrar, Sirius herrar eller FBC Uppsala damer.
Ej heller någon intressant match i F14.
Matcherna som kommer övervakas är följande:

Livets Ords IF - FBC Uppsala (DM)

FBC Uppsalas a-lag ligger tvåa i H1 och LOIF ligger etta i H3, med andra ord så skiljer det ju igentligen femton bollar mellan dessa två lag, men riktigt så kommer det nog inte bli. FBC har ingen press, och kommer därför inte ta matchen på lika stort allvar som LOIF. Livets Ord slår underifrån, och har spelare med kvalite och talang nog för att spela på H1-nivå förr eller senare. Kommer bli en tuff match med hårt fysiskt spel, och snabba kontringar från båda lagen. Hannes Huusko verkar vass om dagen...
Mitt tips; 3-10


Livets Ords IF - Storvreta IBK (DJ17)

Spännande match med två lag som var relativt jämnlika innan serien starta i en träningsmatch. Tror dock att Storvreta kan få svårigheter då LOIF's målvakt Evelina Rönn presterat bra sista två veckorna...
Mitt tips; 4-4


Livets Ords IF - Enköpings IBK (P15A)

Livets Ords killar är obesegrade i serien och gjort riktigt bra ifrån sig i HJ19. Blir en seger med god marginal, trots fysiskt spel och farliga Enköping-kontringar. Både Samuelsson och Thorängen är i strålande form och kapten Ahlin tillbaka ordentligt efter lite sjukdom senaste månaden.
Mitt tips; 8-3



Livets Ords IF - IK Sirius IBK (P14A)
Serieettan mot serietrean. Blir tuff match, med aggressiva Sirius som pressar högt i plan och spelar offensiv anfallsspel. Säger som man så ofta säger i fotbollen, matchen kommer avgöras på mitten. Klarar LOIF att stoppa Sirius vid mittplan kommer Sirius bli avväpnade, men om Sirius klarar neutralisera unga Baeckman jr. så blir kommer Livets Ord få det svårt. Wigfeldts "dag på jobbet" kommer bli avgörande!
Mitt tips; 6-3



Blir en strålande helg, känner jag på mig!

Ses i Allianshallen! / Crazy m

"vem vill satsa?..."

Dags för en ny krönika..



"Vem vill satsa?"


Satsningar och elitlag har alltid drivit fram unga talanger fast även förd fram de såkallade träningsprodukterna. Skillnaden på dessa två är ganska stor, då träningsprodukten kräver en mer medveten och motiverad personlighet än talangen, men på andra sidan innehar inte det där "magiska" och de "enkla svårigheter" som ofta präglar en talang.
Men talang eller ej, nästan alla spelare och alla lag frågar sig förr eller senare frågan; skall jag/vi satsa? Frågan kan ofta väckas av en ledare eller så ligger den redan i klubbens benmärg... Jag menar, börjar du spela i Sirius eller Storvreta utan ambitioner och träningsvilja så kommer du inte komma långt. Där förväntas det att du skall satsa!
Om man nu istället väljer du att spela i en breddförening så kommer denna frågan ofta lite senare, tex vid en satsning där man vill gå från att vara ett medellag till att bli ett topplag, eller från att vara ett topplag till att bli ett elitlag i åldersgruppen.


För mig, som är en total idrottsfåne, så var det naturligt att sätta sport först redan som ung. Fotboll, handboll, innebandy och hockey. Vi har inte alltid haft så mycket pengar i vår familj, men endå var det en självklarhet att jag skulle få utrustningen jag behövde, tom när jag började på hockey vid 14 års ålder så öppnade de plånboken och bläddra upp flera tusen.
Jag är uppfostrat på det här viset, för mig var det naturligt att prioritera idrott och träning. Jag har aldrig haft problem med att missa träning pga prov eller mycket läxor, och jag hade hyfsat bra betyg endå. Men det är den vanligaste ursäkten förutom sjukdom i mitt lag. Kan man inte diciplinera sig till att plugga i stället för att hänga med kompisarna för att inte missa träning, så kommer man nog aldrig att bli något stort inom idrotten...

Hur visar man att man vill satsa då? Är det bara ett beslut? Väl, alla beslut måste leda till handling för att det ska vara någon makt i beslutet. Och beslutar man sig för att man vill bli en duktig idrottare och atlet så måste man själv ta tag i sitt liv och göra det möjligt.
Som tränare ser man hur spelare som lovat satsa inte är "innebandyspelare" mer än 4 timmar i veckan, 3 timmar träning och en timme match. Man utvecklas inte mycket på 4 timmar på en vecka... Det jag menar är att man måste ju ha det som mer än tidsfördriv och trim, man måste ha det som ett intresse.

Exempel:

- Innebandyklubban borde alltid stå framme med en boll så du kan leka lite
- Har man inget att göra går man ut och joggar ett varv
- Matchfri helg och man tar med klubban till allianshallen, man ser en match och skjuter lite
- Pengarna du sparat till en dator räcker till en innebandyklubba och en lite billigare dator, så självklart blir det så
- Storvreta har hemmamatch och du tar med dig polaren ner till hovet för att lära av proffsen
- Träningen ställs in, men du åker till hallen i alla fall för att finputsa dragskottet lite

Det är så här proffsen skapas, så här man lyckas bli duktig, antingen man spelar i H5, P14 eller D1.


Lite kuriosa: Jag kommer fortfarande ihåg skol-DM när jag gick i 3an på gymnasiet. Vi hade oturen att komma i grupp med Cellsiusskolan som hade Joel Kanebjörk som kapten. Vi fölora 5-1 eller något sådant. Kanebjörk var en riktig lagspelare, han styrde laget och var väldigt vältränad redan då. Han spelade sin andra säsong i SSL och var nästan "Gud" bland grabbarna. Men vem är det jag kommer ihåg bäst? Vem var det som lekte med motståndarna och dominera totalt på plan? Roslagens och numera vår egen Hannes Huusko. Vilken spelare! Han sprang runt och hånade andra med sina färdigheter och sin klubbteknik. Det där magiska vi pratade om innan...
Hoppas han nu kommer igång ordentligt efter sjukan och visar på storheten som han har i sig!


By me / Crzay m

motivation sökes...

Två tunga förluster och glädjan i innebandyn har fått sig en riktig smäll... Ett plåster på såret är dock herrlagets succe och 94orna som fortsätter göra bra ifrån sig i HJ19 och är obesegrade i P15.
Stovretas framgång i SSL, Sirius som vänt kurvan, och Gottsunda som ser ut att stanna kvar i H2 är ju även kul att se för en som älskar innebandyuppland... Glömde jag att nämna FBC Uppsalas damlag? Väl, jag gläds när jag ser Jonte lyckas, det lovar gott!

Funderar på om jag skall åka och kolla på AIK - Storvreta i Solnahallen den 20 dec. Vore ju kul!

 


Träning idag, med 2 sjuka och målvakt borta. Inte världens roligaste att hålla träning utan målis, men hoppas Madeleine Renkel, Jonas Ohlsons duktiga systerdotter, nu kan komma och stå lite framöver. Oj vad mycket Jonas det blev nu....
Träning imorn blir oerhört viktigt nu som SAGA-matchen närmar sig. Söndag 18.30 smäller det! Se till att komma om du kan, jag garanterar för en underhållande match!

"Att segra är allt" - Michael the Great

peace out / m

skandalen i Alunda

A big freaking disappointment!
Känns så himla världelöst att fölora
Världen blir grå och det som en gång fanns av glädje brunnit upp
Någon borde sota
Någonstans borde det finnas rättvisa


Alunda - LOIF IBF (F14) 2-0
En onödig tajt match och med ett orättvist resultat. Kan ju börja med att säga; två domare i 16-17 års ålder som båda bor i Alunda. Du fattar kanske resten? Hur man kan gå igenom en match med 30-40 frislag och fula tacklingar i sargen som inkluderar en sjuk nr13 som borde bannlysas från innebandyn, utan att domaren gör en utvisning är ju helt ofattbart! Och så himla ignoranta tränare som Alundas kan man leta länge efter! Nej det luktade skandal igår, även fast mina tjejer spelade bra och hade det mesta av spelet och flest avslut på mål...
Det som var illa var ju att i matchen efteråt med P96 som jag också coacha så fortsatte Alunda att spela fult...
Publiken med föräldrar var en skam dessutom... "ta av den jäveln!" skrek en pappa till Alexander A efter en omedveten arm som träffa en Alunda-spelare.
Ska ni spela match i Alunda så ta med er hockeyskydd!


LOIF - Gottsunda IBF 2 (HJ19) 7-5

Pga en julkonsär så missade jag den här matchen tyvärr! Men resultatet hade jag ju redan förutsagt så man kan väl konstatera att man har lite koll i HJ19 serien...

Hur man ska klara sig genom veckan nu är ju en fråga men man får väl försöka...
Inget är så segt som en måndag efter förlust...

not in a mude / crazy m


en helaften i allians

Då var lördagens innebandy överstått, och jag måste erkänna att det varit en skön dag i Allianshallen. Det har varit både överraskningar och uppfyllda förväntningar... Vi kan ju börja med att kommentera matcherna som sågs idag:


LOIF - Enköpings IBK (F12)  6-2

Blev som jag trodde, en spännande match fram till det att LOIF's tjejer visar klass och de var utan tvekan duktigare. 1-1 efter jämnspelt första, men i andra dominerar Livets Ord och vinner perioden 5-1 trots sex minuter i boxplay! Enköping hade lite att bjuda på helt enkelt... Grattis Annelie!


LOIF - Loke IBK  (H3)  5-2
Börjar med 0-0 i första trots ribbskott och LOIF-dominans. Jocke J har en enkel jobb med 2-3 enkla skott och det borde varit ledning för hemmalaget. Andra period sitter skotten bättre, och det ger resultat; 3-0. Efter 4-0 målet i trejde får Livet Ord spela 5-3 i 1.26 i och en minut i 5-4 powerplay, men tappar bollen för lätt, och kommer inte till avslut.. Därefter släpps Loke in i matchen med 4-1 i powerplay och 4-2 efter ett enkelt långskott. Loke tar ut målvakten sista minuten, men LOIF vinner bollen och Nicklas Hoff sätter sista spiken i kistan bara sekunder innan full tid. Bättre spel i powerplay i sista skulle ju gett en mer komfortabel seger men 3 poeng är ju det viktigaste. Kul att se är bröderna Huuskos comeback efter sjukdom och resande! En bra prestation och blir spännande att se vad de kan bjuda på framöver tillsammans med Carl Svanberg...



Hagunda IF - IK Sirius IBK (F14)  1-6
En match med ett Sirius som i total dominans kör över Hagunda som hade stora problem i backspelet. Jag hade tro på att Hagunda kunde göra ett bra resultat här, men så blev det ej... Sirius kunde lätt gjort ödmjukelsen totel och vunnit tvåsiffrigt efter ett antal brända chanser, så Hagunda får vara nöjda med resultatet trots allt. Förutom i mycket korta perioder, kommer de ingen vart och några långskott var knappast något hot för den snabba och kvicka Siriusmålvakten. Ledsen Janne...



Förutom dessa fick jag med mig sista halvlek av FBC Uppsala - Arlanda IBK där FBC vann 7-5 efter en spännande sista period där det länge stod 4-4...

En mycket underhållande dag som nu ska avslutas med årets sista skum-tomtar! Godisfasta till 2010...




14-3 är ställningen just nu mellan Sverige och Norge i damernas VM-slutspel.
4 är antal splelare LOIF F12 fick ha på plan trots 2 utvisningar :S
3 är hur många straffar som dömdes idag
0 är antal mål på straffar
2010 är året Storvreta igen vinner SSL
0-4 är resultatet United krossade West Ham med :D
5,6 är procentchansen för att jag skaffar mustach innan sommaren :P




Tack till Renkel för tipset om julklappen!


Good day and Good night / crazy m

ett lyft? ja tack...

Jag satt hemma hos min flickvän här om dagen och såg att de hade fått hem senaste nummer av innebandymagazinet. Jag började att bläddra i den men det blev en mycket snabbare affär än jag hade trott. Plötsligen förstod jag att jag hade nått sista sidan, och började på en gång att frenetiskt bläddra tillbaks för att leta efter intressanta artiklar eller intervjun. "Äsch, bara om damlandslaget", slängde jag ur mig. Simon, min flickväns äldsta lillebror, samstämde på en gång. Jag kollade över reklamerna en sista gång innan jag la den ifrån mig och gick upp...


Nu kommer vi till saken; varför denna reaktion och besvikelse? Det var en hel del om herrlaget i förra nummer men det blev inga klagor på det...
Idag när jag satt och kolla på UIBF's hemsida kom upplysningen till mig: Vi saknar ett elitlag på damsidan i Uppland! Vi har tre lag i D1, men inget i elitserien. Och det märks! Nu hoppas jag verkligen att min vän Jonas Ohlson och Co kommer ändra på saken genom att ta FBC Uppsala upp i översta divisionen. Vi behöver verkligen det! Det skulle lyfta hela innebandyupplands dam-och flicksida till en ny dimesion av målsättningar och möjligheter. Det skulle även uppmuntra andra föreningar att ta klivet in i D1 och våga satsa pengar och energi på att höja ribban för Upplands damer! Vi skulle kunna behöva flera lag, och även fler föreningar som satsar på tjejerna, så med tid och stunder skulle man göra två D5 och en D4 för att ytterligare höja kvaliten på den upplänska daminnebandyn. Jag är med!


I våren förening är vi just nu i ett skede där vi tar tag i utvecklingen och satsar på damsektionen. Det kräver hårt arbete, engagemang och överlåtelse, men det är vi vana vid :)
Vi hoppas att om några år så är det vi som är ett upplänskt topplag på damsidan liksom på herrsidan. Jag tror att flera föreningar borde våga satsa på sin damsektion, att flera ledare borde vara intresserade av daminnebandy, och att flera unga spelare borde våga satsa på innebandyn på samma sätt som killarna gör. Om dessa tre saker börjar växa fram, tror jag att Upplands damer går en lysande framtid i möte. Glöm inte att vi har talangerna! Vi vann ju SM-guld för distrikslag!

 



För tjejerna / crazy m

 


reload me, o' friday

det är nu man taggar till
planerar helgens händelser i detalj
söndagens match, de väl utvalda sista orden
pepptalken med målvakten
vilka matcher att se i övrigt
hur man kan tima så man kommer till andra period och slipper betala inträde


Jo, helgen ÄR bestående av innebandy
Det är ett faktum och går inte att komma ifrån
Matcher som kommer beskådas är;

Lördag:

LOIF - Enköpings IBK (F12)
Spännande match som enligt prognosen borde sluta med hemmaseger då borta laget har fem straka förluster. L
Livets Ord har efter tre förluster vänd kurvan och en vinst plus oavgjord mot serieledaren väger tungt.
Mitt tips; 6-3

LOIF - Loke IBK  (H3)
Borde vara en enkel match för LOIF, men kan ju bjuda på problem ifall högmodet tar över och man underskattar Loke.
Mitt tips; 9-2

Hagunda IF - IK Sirius IBK (F14)
Spännande match då Hagunda har haft det svårt med tre poäng senaste fyra matcher och Sirius endast har sex.
Dessa lag är igentligen båda topplag, men Sirius haft lite mer marginaler på sin sida...
Mitt tips; 3-3

Söndag:

Alunda - LOIF IBF (F14)
Mina tjejer. Blir en tuff och hård match med förmodligen relativt få mål. Men vi har tränat hårdast och är totalt fokuserade på att ta hem vinsten. Nu ska jag upp till bevis!
Mitt tips; 1-4

LOIF - Gottsunda IBF 2 (HJ19)
En alltid lika het match mellan två lag som verkligen inte gillar varandra. Gottsunda med sitt fysiska spel, och livsfarliga frislags-varianter, Livets Ord med sina snabba kontringar och sitt tekniska spel. Det här blir en spännande match och utfallet beror ju helt på vad för lag Gottsunda ställer upp med eftersom de har två HJ19 lag, men jag tror att efter 5-5 borta för LOIF mot Gottsunda 1 så kommer det nog bli hemmaseger
Mitt tips; 7-5

Allianshallen, mitt andra hem... Var någon som föreslog att jag borde ta med ett liggunderlag och sova över där för att spara tid :P

Kommer även att döma en D4V match mellan Frötuna IBF och Uppsala Teknologer. Bottenmatch med två lag på noll poäng. Blir ju kul att se vem som drar det längsta strået. Perfekt sådär tio i nio söndag kväll... ehh.. not?

Peace out / Crazy m


många sätt att rulla bollen...

Point eller breddspel? Target eller passningsspel? Alternativen är många och det börjar nu bli dags för att forma en spelhandbok; vägledning och bestämmelser för sektionens sätt att utöva sporten.
2-1-2? 2-2-1? 1-2-1-1? Bara en lek med siffror sägs det, men sanningen är att taktik är A och O för att lyckas! Styrspel kan vara effektivt, men helplanspress kan vara ännu mer effektivt, dock mer riskabelt. Och sedan kommer den stora frågan; hur mycket skall vara fasta passningsvägar och rörelsemönster, och hur mycket överlåter man till spelarnas egen kreativitet?

Med agressiv mentalitet och tillhängare av hård fysikträning har jag själv landat på en något blandad version av helplanspress och styrspel, mer säger jag inte här. Anfallet är snabba kontringar blandad med uppspel och fasta varianter. Men det finns inga absolut inom sport, förutom att träning gör mästare, och det finns ingen garanti för att det jag har hittat är unikt eller kommer att funka, men det chansen finns alltid där, och skulle jag lyckas, ja då har man kommit någon vart som tränare...

På ett år och 2 månader har mina flickor gått från att fölora alla matcher, till att bli ett hett toppenlag som kan slå vem som helst... När jag tog över laget oktober 2008 så hade dessa tjejer aldrig vunnit en match, ej heller tagit poeng, snittade på under ett gjord mål per match...
Visar bara till tabell efter halvspelad 07/08 säsong:



Hård träning gjorde att de förra året tog 14 poeng (även fast en flyttad match aldrig blev officiellt godkänd pga missförstånd så spelades den, vi vann och Sten Sture gav oss sista kvalplatsen på goodwill).
I år har vi fått förbereda oss, ladda ordentligt och även fast vi inte gjort så hemskt mycket mål, så vinner vi matcher!
Och här är årets tabell såhär långt:



Hur det här har gått till? På gripande bara ett år drygt? 13 hårt tränande tjejer och två tränare med ögon för bara en enda sak; att utvekclas för att vinna!
Varje match är ett krig, varje plan ett slagfält! Varje lag ett hot och varje närkampkamp avgörande!
O vad jag älskar dessa 13 krigare, och o vad kul vi har!

För LOIF och F95/crazy m


Storvreta - Falun "Kohonen i dominans"

Jag ber om ursäkt för min frånvaro, men krångel på nätet har förstört...


Storvreta IBK - IBF Falun
Vi var nere på hovet igår och fick med oss denna heta och händelserika match. Storvreta börjar som de ibland gör, lite på hälarna, även om de försöker framåt, så kommer de liksom ingen stans... Falun gick ur första med 1-0 ledning.
I andra blir det jämt, båda lagen släpper in var sitt mål i respektiva boxplay, Storvreta drar det längsta strået och vinner 3-2 efter 3 mål av första kedjan... Kohonen satte dit två snygga, och matchen började vända. I tredje blir det
bråk, ja ett riktigt ståk! Öhman åker på 2+2+10, men trots detta äger nu
Storvreta matchen. Kohonen gör två kasser, innan Fredrik Holtz snyggt dödar matchen med ytterligare två kasser. Domarna blev nog rejält slaktade av en del, och Kohonen hade många samtal med herr Norell... Lite oproffsigt beteende av flera av spelarna, och jag tror Storvreta hade vunnit oberoende av några tveksamma dombeslut, för igår var de faktiskt bättre än Falun. Kan ju tillägga att båda lagen fick lite domslut emot sig, så det jämnade ut sig...
7-4 till Storvreta!



Ja i övrigt kan jag ju nämna att arbetet med utvecklingen på tjej/damsidan har tagi ytterligare steg senaste veckan. Efter förra veckans spelarmöte för nya spelare så har en budgett tagits fram, och planen kring det hela börjar nu att ta form. LOIF kommer med all sannolikhet att ha ett satsande lag i D4 nästa år, och ett utvecklingslag i DJ17, ev F16.
En del arbete gänstår att göra, men efter bra samtal så vet man ju lite mer hur läget ser ut.
Utvecklingen i lagen går ju också framåt, senaste nyhet är ju att yndingen Esther Thorängen börjat ta klivet upp och tränar och matchar med F95. Starkt gjort av den unga damen som bara är 12 år gammal.

Kul grej jag såg på väggen på jobbet: Failing is not to loose, but to give up...


Good Night Uppsala / Crazy m

innebandy-sverige långt framme...

Ibland blir man så fylld av allt runtom en att man måste ta ett steg tillbaks och skåda verket så man riktigt kan förstå vad man är med i. Vi är alla med i utvecklingen, föräldrar som elitspelare, steg 1 domare som företag. Vi har alla vår roll i det som idag är "innebandysverige". Vi är alla lika viktiga, för utan varan så faller utvecklingen... Utan P00 lag så ser framtiden ut som 80-talet (inget ont om 80-talet, utan syftar bara till utvecklingen), och utan satsande företag som sprutar in nya hundratusentals kronor, så faller elitsatsningen som behövs för att ta sporten vidare till en professionell sport.

Satt för några timmar sen och surfade på den norska innebandy-hemsidan och påmindes bara av designen och uppbygnaden hur
långt efter de ligger i utvecklingen...
Visst finns det en liten utveckling där oxo, men klubben som jag
 spelade i för snart 10 år sedan, som då skulle vara satsande,
ligger fortfarande i samma serie, och har fortfarande inte lyckats
 komma någonvart. Ser man till LOIF's utveckling de senaste åren,
 har det hänt mer i LOIF på 3 år, än det gjort i Toppen IL på 10 år...
Nu är detta bara ännu en gång ett exempel, men det visar lite till hur innebandyn har fått fäste i Sverige, och inte minst i Uppland.
Vi måste ju nästan säga att innebandy är Upplands "nationalsport"...

Forza innebandy, forza LOIF!

/crazy Mike